top of page

Wat mag mijn hond niet eten?

Niet alles wat een mens mag eten is geschikt voor honden. Bepaalde voeding is gevaarlijk, giftig of zelfs dodelijk voor honden. Daarom moet je als baasje erg goed letten op wat je hond binnenkrijgt. In deze post bespreken we de verschillende gevaarlijke voeding, de symptomen en gevolgen ervan voor je viervoeter.



Xylitol

Xylitol is eigenlijk zoetstof, en is dodelijk voor een hond. Je vindt het terug in verscheidene producten zoals kauwgom, snoepjes, Coca Cola Zero enzovoort. Als een hond dit consumeert dan zorgt dit voor een zeer snelle stijging in de insuline. Dit kan zorgen voor onbewustheid en misselijkheid.


Alcohol

Als je hond een klein beetje slokje drinkt van alcohol zal er niet meteen iets gebeuren met hem. Het wordt pas gevaarlijk als het gaat om een grotere hoeveelheid, bijvoorbeeld een half glaasje bier. Ze kunnen hier enorm veel last van krijgen.


Koffie

Ook koffie, of meer concreet cafeïne, is schadelijk voor je huisdier als er sprake is van een grote hoeveelheid ervan. Het zorgt voor een snelle ademhaling, onrustig gedrag en kan zelf resulteren in coma.


Chocolade

In kleine hoeveelheden is het al onaangenaam, waardoor het in grote hoeveelheden al zeker niet is aangeraden. Je merkt het wanneer je hond begint te trillen, misselijk wordt of moet braken.


Druiven en rozijnen

Aan de ene kant hebben we honden die heel hun leven druiven eten en daar geen zware gevolgen aan overhouden. Maar anderen ondervinden heel wat problemen wanneer je druiven of rozijnen eten. Hiermee bedoelen we ernstige nierfalen of zelfs overlijden.


Noten

Vooral de macadamia noten zijn heel gevaarlijk voor je hond en zijn gezondheid. Symptomen ervan zijn wankelen, stijve spieren en misselijkheid.


Brooddeeg

Ook brooddeeg of een ongebakken stuk brood moet je ver van je huisdier houden. Als de hond dit binnenkrijgt dan zal dit beginnen gisten en rijzen in de maag. Het kan enkel operatief verwijderd worden, omdat het geen andere kant op kan.

Nu ben je op de hoogte van voedsel die je best vermijd om aan je hond te geven. Wanneer je hond braakt of andere vreemde symptomen vertoont, dan kan dit wijzen op voedselvergiftiging. Twijfel dan niet en neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts.


2 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


bottom of page